Stöd och matchning

Det är inte alltid lätt att hitta ett jobb eller en utbildning som passar dig. Sedan 1997 har vi coachat, gett stöd och hjälpt tusentals personer i samma situation som dig. Det viktigaste för oss är att du ska få ett jobb eller hitta en utbildning som passar dig, snabbt.

Stod-och-matchning-bild


Hur arbetar Arcus med stöd och matchning?

Vi hjälper och stöttar dig att hitta ett jobb eller en utbildning som matchar dina tidigare erfarenheter. Du får stöd av en erfaren coach med stort kontaktnät och tillsammans tar ni fram en plan hur du ska gå tillväga för att hitta ett jobb eller en utbildning.

Vad kan vi erbjuda dig?

 • Stöd och vägledning att hitta och söka jobb
 • Tillgång till vårt kontaktnät av företag
 • Hjälp med att skriva ett bra CV
 • Träning inför arbetsintervju
 • Dataundervisning
 • Studievägledning
 • Svenskaundervisning

 

Hur funkar stöd och matchning?

Det är Arbetsförmedlingen som avgör om du har rätt till stöd och matchning och vilken nivå av tjänsten du behöver.

 

 1. Börja med att kontakta Arbetsförmedlingen.
 2. Prata med din arbetsförmedlare och berätta att du vill börja hos Arcus.
 3. Vi kontaktar dig och träffas på ett första möte för att ta reda på vad som är bäst för dig.

 

Vem kan söka?

Du som är arbetslös och inskriven på Arbetsförmedlingen. Det är sedan upp till dem om stöd och matchning är rätt väg för dig.

Omställning

Trygghetsfonden TSL är en kollektivavtalad omställningsförsäkring som startades 2004. Syftet är att underlätta för de anställda, företag och fack om företaget tvingas säga upp personal på grund av arbetsbrist.

Vad är omställningsförsäkring?

Svenskt Näringsliv och LO har gemensamt kommit överens om en omställningsförsäkring för privatanställda arbetare som innehåller två delar; AGB (avgångsbidrag) och omställningsstöd.
Omställningsstödet är ett bidrag till företag som vill ge arbetstagare som sagts upp på grund av arbetsbrist möjligheten att få jobbcoachning för att lättare hitta ett jobb eller få hjälp att starta eget. Omställningsstödet administreras av Trygghetsfonden TSL.


Välja omställningsföretag

När uppsägningen är ett faktum ska arbetsgivaren och facket tillsammans bestämma vilket omställningsföretag som ska få i uppdrag att ge stödet till de som blivit uppsagda. Vi har samlat information om de omställningsföretag som TSL har samarbetsavtal med på sidan Jämför omställningsföretag. Där kan man jämföra hur många de har hjälp till jobb i tidigare projekt och hur nöjda arbetsgivarna, facket och de uppsagda varit med omställningsföretagets tjänster.

 

För de uppsagda

Omställningsstödet gäller för de anställda som:

  • Sägs upp på grund av arbetsbrist enligt LAS (Lag om anställningsskydd)
  • Är tillsvidareanställda
  • Varit anställda i minst 12 månader sammanhängande innan sista anställningsdag vid ett eller flera företag som har omställningsförsäkring
  • Har haft en anställning med arbetstid på minst 16 timmar i veckan i genomsnitt
  • Är yngre än 64 år och 11 månader när ansökan kommer in till TSL

Den som blir uppsagd behöver inte vara med i facket för att få omställningsstöd.
Den som blivit uppsagd kan inte få omställningsstöd om man samtidigt har en tvist med arbetsgivaren om uppsägningen.

 

För arbetsgivaren och facket

Omställningsstödet från TSL ingår i den omställningsförsäkring som Svenskt Näringsliv och LO har tecknat kollektivavtal om. Finns det ett kollektivavtal med ett LO-förbund på arbetsplatsen så ingår omställningsförsäkringen. För att försäkringen ska gälla så ska arbetsplatsen ha haft en omställningsförsäkring i minst tre månader innan uppsägning sker. Ansökan om omställningsstöd ska inkomma till TSL senast 12 månader från sista anställningsdag.
Vilken trygghetsorganisation verksamheten tillhör styrs av det kollektivavtal som gäller på arbetsplatsen, här hittar du andra trygghetsorganisationer på den svenska arbetsmarknaden.

 

Vid konkurs

Omställningsförsäkringen gäller även om företaget har gått i konkurs. Både om företaget har gått i konkurs innan ansökan om omställningsstöd görs eller om företaget går i konkurs efter att ansökan gjorts.
Om företaget går i konkurs innan ansökan gjorts ansöker den fackliga organisationen om omställningsstöd hos TSL. Facket upphandlar även omställningsföretag och skriver uppdragsavtal med omställningsföretaget. Det är enbart facket som skriver under deltagarförteckningen vid konkurs.
Facket ska också stå som mottagare av fakturan från omställningsföretaget vid konkurs och de ska godkänna fakturan. Det är dock TSL som betalar fakturan, facket behöver bara godkänna att den stämmer och ska sedan skicka den vidare till TSL.
Om företaget går i konkurs efter att ansökan till TSL har gjorts, så kommer omställningsföretaget – om de har hunnit fakturera – att kreditera företaget och ställa fakturan direkt till TSL istället.

Här hittar du oss

Våra duktiga coacher finns på flertalet orter runt om i Sverige, från söder till norr. Klicka på listan för att se vilket av våra kontor som finns närmst dig, kontaktuppgifter och en karta hur du tar dig till oss.

Vi hörs!